Klaasuks.

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 209 korda
On tänatud: 191 korda

Klaasuks.

Lugemata postitus Postitas motamees »

Olen ammu tahtnud sellisel teemal nati polemiseerida. Pole aga kuidagi tihanud teemat otseselt üles võtta. Viskasin ühes teises foorumis teema siseselt lihtsalt kinda üles, aga keegi pole seda nagu tahtnud üles võtta.
Panen siis siia selle lennus oleva kinda. Äkki siin kedagi hakkab kinni teemast, siis saab pikemalt ka kakelda. ;)
motamees kirjutas:...Eraldi käsitlust vajaks ka klaasuste kasulikkus/mugavus tänapäeva põlemistemperatuuride juures. See klaasuks on rohkem selline trendi värk ja sellistele inimgruppidele, kes muidu tuld ei näe ja elavad liiga urbaniseerunult. Maalähedastele inimestele klaasuks täiesti mõttetu ja ebamugav vidin...
Teie arvamused? :blackeye:
.
Tel 5o9279o
Kasutaja avatar
vaaderman
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 51 korda
On tänatud: 7 korda
Kontakt:

Re: Klaasuks.

Lugemata postitus Postitas vaaderman »

suht kauge inimene sellel alal
aga naabrimees tegi kütmise tarbeks klaasustele ette ka terasuksed
et siis kui eputada pole vaja sulgeb terasustega üleliigse kiirgusallika
mööbel ja laudpõrand ei kannata seda hullu soojuskiirgust välja :hello:
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar

vaaderman kirjutas:...mööbel ja laudpõrand ei kannata seda hullu soojuskiirgust välja :hello:
Vat, vat, hakkab tulema.
Klaasuks väikses toas on lausa piin. :scratch:
.
Tel 5o9279o
Kasutaja avatar
stupiduser
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 24 korda
On tänatud: 23 korda

Lugemata postitus Postitas stupiduser »

Triviaalne on, et klaasukse ainuke mõte on selles, et näeb kuidas kütus põleb. Visuaalne nauding :D

Samuti on triviaalne, et ainuke küttekeha, millele klaasust sellel otstarbel paigaldada tasub, on kamin(ahi).

Plussi poole jääb veel see, et sarnaselt kaminale hakkab koheselt koldest soojuskiirgus tuba soojendama.

Miinuseks see, et kiirgab soojust ja mõte on kasutamisel sees ainult restkoldega kamin(ahju) puhul.

Milles point?
Oled lõpuks klaasukse ja kaminahju vastase parteiga liitunud?
Algaja hobipottsepp
hobipottsepp@hot.ee 5043316
Kasutaja avatar
stupiduser
Ehitusguru
Ehitusguru

Lisaksin ühe mõtte veel: kui särisevat ahjupraadi vaja teha siis tuleb klaasuks fooliumiga ära varjestada, muidu jahtub ahi klaasuksest väljuva soojuskiirguse tõttu jube ruttu maha. Testitud omal nahal :D
Algaja hobipottsepp
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar

stupiduser kirjutas:...
Milles point?
Oled lõpuks klaasukse ja kaminahju vastase parteiga liitunud?
Kiirgesoojus uksest polegi mingi plusspool. Samas pole ahju puhul seda vajagi. Kaminast saan aru, ta ju enne kütma hakkamaist täitsa külm. Ahi on aga reeglina ikkagi veel soe.
Pole ma mette kaminahju vastane (pean ennast ikka pooldajaks). Pole ka LÕPUKS mitte nende parteiga liitunud. Kui võtta päris algusest, siis mina äkki lõin selle partei :grin:
Kui ma hakkasin omale kaminahju ehitama, siis oli kindel mõte panna ette tavaline malmuks. Uks oli isegi olemas juba. Siis aga "vägistasid" sugulased mu ära. Ja nüüd takkajärgi põen koguaeg seda vägitegu.
Mu ahi on küll suures toas. Mingi 27 rutu on pindala. Olude sunnil on aga tugitool ahju uksest 1,7m kaugusel. Seal on istuda täiesti piin. Kui tule alla teen, siis jääb lõpuks see tugitool alati tühjaks, istugu seal kes tahes. Ära kolivad isegi kõige suuremad "tule nautleja partei" liikmed. Erilised partei fännid lahkuvad sealt vaikides. Mõne teise partei liikmed lahkuvad kobisedes või kirumise saatel.
3,5m kaugusel istujatel on põsed silmnähtavalt punased.
Tule nautlemisest üldse. Ööpäevas on 24 tundi. Sellest ajast 1 tunni põleb tuli. Tule tegemise aeg ei pruugi kokku sattuda just nautlemise ajaga. Kas siis tõesti ainult uhkuse pärast on vaja kulutada üüratu summa klaasukse peale? Ajalises mõttes on see kulutus ju mõttetu. Ehk muidugi mitte päris mõttetu, lumesaane ju ostetakse ka ja sõidetakse 10a kohta ühe talve.
Ja lõpuks siis asja iva. Kas tavaline malmuks peab kaminahju kuumusele üleüldse vastu?
Korralikku pannileiba ei saa kaminahjus teha, kuna tal on tuharest. Uksest väljuv kiirgus pole seganud selle tegemist. Küll aga jääb tuharesti kohta valge laik. Testitud pannileiva nahal :D
.
Tel 5o9279o
heints
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 65 korda
On tänatud: 16 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas heints »

Tundsin ka omal nahal klaasukse negatiivse poole ära, päris kuum oli see istumine mõne meetri kaugusel .
Heino Soon. Kuressaare
Kasutaja avatar
stupiduser
Ehitusguru
Ehitusguru

Tundub, et panen liiga vähe puid ja annan liiga vähe õhku peale, et ei kõrveta.
Algaja hobipottsepp
Õhuke
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 27 korda

Lugemata postitus Postitas Õhuke »

Vaata Motamees, on olemas vääramatu jõud. :evil: Kui see vääramatu jõud ütleb, et on klaasuks siis saad reeglina valida kaks korda, esimest ja viimast, millise ukse sa oma küttekehale monteerid. Edasised arvamised loetakse alakaalulisteks ja nendega ei arvestata. Ilmselt on ka sinust (endast ma ei räägigi) see vääramatu jõud üle käinud. Eks me siin foorumis võime räppida ja üksteisele kurta oma kurba saatust aga mida see enam muudab :bye:
Jutuks kõva küll aga eks ta kärsatab ikka paras jagu. Kas keegi on proovinud võrku ette sättida. Lahtistele kaminatele pannakse sädemete tõrjumiseks aga äkisti hoiavad ka natuke kiirgussoojust tagasi. Omal ei ole parasjagu käepärast katsetaks ära. Omal praegu ligi 1,5m koldest seinani. Plaanis aga kapp sinna vahesse paika panna ja siis läheb vist jamaks.
Diletant ehituses aga ehitan....
...ainult endale
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Õhuke kirjutas:Vaata Motamees, on olemas vääramatu jõud. :evil: ...
Vat oma väärmatust jõust saan jagu, aga sellest teisest enam ei saanud. Sugulased tegid igavese kurja nipi, millest mul polnud enam pääsu. Tehti sihtotstarbeline korjandus. No saadi isegi pool ukse raha kokku. Minu ahi aga rikuti ära. Kuda ma siis pärast teistele otsa vaatan, kui sihtotstarbelise raha maha olen "joonud".
Aga äkki oli kurja sugulaste plaani taga hoopiski seesamune vääramata jõud. :twisted:
See 1,5 meetrit vähendatuna läheb sul ikka päris jamaks.
Siiani pole aga keegi sõna võtnud malmukse teemal. Kas see sulab üles, või jääb terveks?
.
Tel 5o9279o
hulgus
pole kodus
On tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas hulgus »

Tundub, et me ka siis suuresti ämbrisse astunud, kui tavalisele ahjule popi ja noortepärase kahepoolse klaasukse lasime panna (ei, ei, mitte selle SVT malmkänkra ja ka mitte kuldsete kunstnikerdistega).
Esialgu küll rahul, silmale kena, ei tahma hullult, ei kiirga, ei kõrveta. Leiba pole esiotsa plaanis kütsama hakata. Ehk asi ka selles, et sissekütmine alles möödas ja vaid mõned suuremad ahjutäied läbi põletatud. Välja näeb ka külmast peast oluliselt esteetilisem kui klassikaline Tartu malmkärakas. Pildid hiljem, kunagi...
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar

hulgus kirjutas:Tundub, et me ka siis suuresti ämbrisse astunud, kui tavalisele ahjule popi ja noortepärase kahepoolse klaasukse lasime panna...
Ei süüdista ma kedagi ämbrisse astumises. Iga inimesel omad soovid ja tahtmised.
Lihtsalt toon välja ühe arvamuse klaasukse kohta. Siiani pole kusagilt midagi sellesarnast vea käsitlemist märganud.
Vaidlesin ühe inimesega selle klaasukse teemal. Tema oli ka peale minu argumentide ärakuulamist tulihingeline klaasukse fänn. Ja üleüldse pidi väga hea olema veidi avatud ahju ukse ees suitsu teha. :eek: Näiteks ahjuroobiga ahju segades on mul spetsiaalne tulekindel kinnas käes. Vahel suitseb isegi see ja peab kähku käest ära tirima. Minu ahju ukse ees kukus tal suits momentaalselt põlenuna maha.
Ka ei süüdista ma ühtegi pottseppa klaasuste panekus. Eks nemad teevad seda, mida klient neilt tellib. Klaasuks on aga nii populaarne.
Kuda siis nende malmustega jääb? :this:
.
Tel 5o9279o
nõginina
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Lugemata postitus Postitas nõginina »

Seni pole ükski klient kurtnud,et klaasuks vilets on pigem vastupidi.Pole ühegi soome tootja poolt toodetud malmust kohanud.Olen mõlgutanud mõtteid paigaldada kodus keskkütte katlale tavalise ukse asremele klaasuks.Eesmärk pole mitte tule nautlemine vaid läbi klaasi hea näha mis katlas toimub,millal paras aeg süsa liigutada.
Oma ahjul suutsin poolteise aastaga malmuksel sisemise ukse pooleks kütta.Vana tüübi uksi tartu enam ei tooda ja tonna eest vanarauda mille koht on kuusakoskis ma ostma ei hakka.Kütan järgmise paari aastaga ukse jälle puruks siis kole kalliks läheb ju uut vanarauda osta.Läks Htt väike uks ette.
Vana uksega ahjus tuli all oli siis läks välimise ukse käepide nii tuliseks,et palja käega katsuda ei saanud.Htt ustel mida kasutan saab käepideme küljest ära võtta kui ahjus tuli all on.
Tulles tagasi tartu toodetava vanaraua juurde siis need 14x14 malmluugid ei seisa kinni,iga aasta tuleb neid kalleid tartu malmkärakaid välja vahetada soome kvaliteetsete luukide vastu.
voltts
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänatud: 1 korda

Lugemata postitus Postitas voltts »

Eks selle klaasuksega lugu ole mitme otsaga ja kes mida tähtsaks peab.Me oleme tulnud sellest niiöelda malmuksega ajastust,kus muid võimalusi polnud ja nüüd muude võimaluste ilmnedes,oleme agarad neid kasutama.Kindlasti on inimesi,kes tahaks tuld nautida ja kuna peale ahju,kaminat pole võimalus ehitada,siis leitigi nüüd hea võimalus niiöelda kaks ühes.Ühed inimesed on praktilise meelelaadiga,neile sobib ka malmuks hästi aga on ka inimesi,kes hindavad elava tule ilu ja võlu.Usun,et sellel teemal võiks siin lõputult vaielda ja arutleda.Kes ikka tahab elusat tuld nautida läbi klaasukse,see ka korraldab oma elu ja ruumilahendust vastavalt.Mulle isiklikult meeldib ka klaasuks ja oma ahjule ma kindlasti selle panen ja sätin ka oma istumise nii,et sinna otseselt ukse ette ka miskit ei satu,olen selle läbi mõelnud juba pikalt,enne ahju ehitamist.Kindlasti pole alati aega seda tuld sealt nautida istudes aga mõnus on ka ruumis liikuda ja muud teha,kui vilksamisi ka tuli ikka paistab,mina tunnen lihtsalt isiklikult nii ja ma arvan,et see soov on mul tugevam,sellest kuumast kiirgusekartusest.Niiet arvan,niipalju kui on inimesi,on ka soove ja arvamusid.See on teema kus ei saa võtta,et 1+1=2 ja :amen:
kristo mägi
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas kristo mägi »

Mul on üldiselt arvamus, et iga küttekeha jaoks vastav ukselahendus. Kaminahjudega on aga jah nii, et ilma 41x41 klaasukseta tavaliselt ei lepita. Kuid minu sõnavõtu põhjus on hoopis see, et kuidas kurat pole eestis keegi võimeline midagi HTT-le LIGILÄHEDASTKI tootma? Seal ei ole ju midagi ülemõistuse, või on? Kas mõni tootmisega tegelev inimene äkki ei suvatseks vastata, tartu valumehhaanika jne.
Olge lahked
nõginina
Korralik postitaja
Korralik postitaja

kristo mägi kirjutas:Mul on üldiselt arvamus, et iga küttekeha jaoks vastav ukselahendus. Kaminahjudega on aga jah nii, et ilma 41x41 klaasukseta tavaliselt ei lepita. Kuid minu sõnavõtu põhjus on hoopis see, et kuidas kurat pole eestis keegi võimeline midagi HTT-le LIGILÄHEDASTKI tootma? Seal ei ole ju midagi ülemõistuse, või on? Kas mõni tootmisega tegelev inimene äkki ei suvatseks vastata, tartu valumehhaanika jne.
Olge lahked
Kaldun arvama,et see kohapeal tootmine ei tasu ennast ära.Eesti turg on väike.
nõginina
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Sellal kui kuumuskindlat klaasi veel polnud olid ka põhjamaades(Soome,Rootsi,Norra jne)malmist ahjuuksed.Kui need klaasuksed nii kehvad ja mõttetud on miks sommid enam neid nn häid malmuksi ei tooda vaid teevad kehvasi klaasuksi?Kindlasti oli malmuste välimus ka oluliselt ilusam kui tartu kärakatel.
talupoeg
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 7 korda

Lugemata postitus Postitas talupoeg »

Pliidil klaasuks on mugav kuna saab visuaalselt jälgida tule olekut ja lisada puid nii palju ,et paras tuli all toidu tegemiseks.
hobusega katusel
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar

nõginina kirjutas:...Kui need klaasuksed nii kehvad ja mõttetud on miks sommid enam neid nn häid malmuksi ei tooda ...
Eks turg paneb asja paika, kõik ju klaasuste lummuses. Mood kulgeb omasoodu ja on hullemaidki asju esile toonud.
talupoeg kirjutas:Pliidil klaasuks on mugav ...
Olen kuulnud ka arvamust, et kõrvetab toidu tegemisel perenaise sääri.
.
Tel 5o9279o
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 398 korda
On tänatud: 194 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas kaminahi »

Sedasi,et kena mulje aga ma paneks ahjule küll klaasukse ja pliidile ka ;)
Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
tel. 54514881 OÜ Ahjumaailm, http://www.ahjumaailm.ee
koostöös http://www.unibuild.ee
------------------
www.ehituspenskarid.com
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 72 korda

Lugemata postitus Postitas madis64 »

Pöörduks ehk algatuseks "tagasi juurte juurde" ja tsiteeriks "klassikuid", kes on kunagi kirjutanud, et "vabadus on tunnetatud paratamatus".

S.t. ahju kasutajana küsiksin, et milline on esteetiliselt vastuvõetava väljanägemisega (loetakse "ilus") alternatiiv klaasuksele?

Ise sellist ei leidnud ja eelmisest sügisest alates tuba/maja kütval uuel pottahjul on HTT-klaasuks ees.

Igati rahul, istumiskoht on ca 3 meetri kaugusel (kiirguse intensiivsus väheneb võrdeliselt kauguse ruuduga) ja külmema toa puhul kütmist alustadaes saab jalgadele/põrandale kiiresti sooja tsooni.

Saja aasta perspektiivis võtaksin ehk järgmisele ahjule kvaliteetse ja esteetilise malmukse (ohutusele mõeldes - eks klaas ka väsib aastakümnetega), kuid kus kohast sellist tänapäeval leida?

PS. Asjasse eriti mittepühendatuna - mis on antud teema kontekstis vahet "ahjul" ja "kamin-ahjul"?
Kasutaja avatar
stupiduser
Ehitusguru
Ehitusguru

madis64 kirjutas:PS. Asjasse eriti mittepühendatuna - mis on antud teema kontekstis vahet "ahjul" ja "kamin-ahjul"?
Kaminahju all pidasin silmas, et kaminale (all kolle, siis suitsulukuks neel ning suitsukogumisruum (kutsutakse ka järelpõlemiskambriks aga nagu olen aru saanud siis seal mingit olulist järelpõlemist tegelikult ei toimu) on külje peale alla välja laskuvad lõõrid külge poogitud. Eesliide "kamin" tuleb kamina moodi koldest ja lõõride olemasolust tuleb siis lisand "ahi".
Pikemalt "soome-tüüpi salvestav kamin-ahi" :D
Selliseid võib leida Wienebergeri üllitisest "Müüritud küttekolded"

Ahi on selline, kus all kolle ja üleval lõõrid.

PS see on minu arusaam asjast, eks igaühel ole oma liigitus :grin:
Algaja hobipottsepp
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 72 korda

Lugemata postitus Postitas madis64 »

See, kas lõõrid on ainult koldest ülevalpool või külgedelt põrandani alla välja, ei tohiks ahjuukse valikul mingit mõju avaldada - koldes peab vajalik/normikohane tõmme mõlemal juhul tagatud olema.

Mõju ukse avamisel tuppatungivale suitsule võib omada järelpõlemiskambri olemasolu kolde kohal, kuid suuremõõdulise ahjuukse avamisel tuleb igal juhul mõistust kasutada - täishoos küdeva ahjutäie puhul ma alalhoidliku inimesena pigem ootan natuke (nt. mingi ülejäänud pappkarbi koldesseviskamisega) kuni suurem põlemine on lõppenud.
Seni on mul ainult mõnedel juhtudel peale (traditsioonilise ahju) klaasukse avamist olnud toas kerget vingulõhna (suitsust ei saa normaalse küdemise puhul kuumas koldes juttugi olla) tunda olnud, kuid peale paariminutilist tuulutamist on õhk toas jälle värske.
Eks ta ikka korstnast ja tõmbest ka suuresti sõltub.
Lembitu
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 14 korda
On tänatud: 1 korda

Lugemata postitus Postitas Lembitu »

Tõstaks korra vanalt teemalt tolmukorra ja küsiks, et kas on selgunud mõni hea malm ahjuuks, mis ka kestää?! Käisin neid ahjuuksi katsumas ehitusmarketis ja ei jätnud kindlat tunnet. Olid niisugused logisevad!

Leidsin netist UPO malmukse 800 EEKi peaks ju küll nagu kvaliteeti olema :scratch:
Pilt

---------------------
See rsk oli kumerale ahjule :evil:
Vasta