Elektrijuhtemet vedamine pööningul.

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
Külaline
külaline

Elektrijuhtemet vedamine pööningul.

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Tere,

Elektritöid tuleb tegema küll elektrik aga kuna kahtlen toestamise võimalikkuses siis kõigepealt uuriksin natuke maad.

Nimelt plaan on vanas palkmajas välja vahetada kõik elektrijuhtmed ning sooviksin neid võimalikult palju ära peita. Maja on kahekorruseline ja kasutuses ainult alumine korrus. Tekkiski mõte, et äkki on võimalik juhtmed mööda pööningut vedada ning siis oleksid nähtavad ainult ülevalt pistikupesadesse tulevad juhtmed.
Probleem ja küsimus tekib aga selle koha pealt, et pööning on täis kuivanud heinu (kasutatud soojustusena). Kõige pisemgi säde ja see süttib nagu säraküünal. Idee poolest muidugi kui kõik ühendused korralikult harukarpides teha siis ideaaltingimustes kuskilt sädet ei tule aga kahjuks ideaaltingimusi ei ole. Pööningul võib esineda näiteks hiirte aktiivsust ning ehk otsustab mõni juhtme peal hambaid proovida ja ongi maja maha põlenud?
Kas on olemas ohutu viis asi kuidagi lahendada?
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Re: Elektrijuhtemet vedamine pööningul.

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Tuleohtlikkust aitab vähendada rikkevoolu kaitse paigaldamine grupi ette. Nagunii on uus nõudmine, et tavainimeste elekter peab RVK kaitsud olema, saad 2 ühe hoobiga (RVK enne sädeme tekitamist lükkab juba liini välja).
Loomariigiga on keerulisem, tavaliselt kass pööningule ei pääse ja tegusaid kasse on liiga vähe. Seega tuleks pööningu kaablid panna soovitavalt metalltorudesse (toru tõstab nagunii tuleohutust). Võibolla mõni plastiktoru müüja julgeb häält teha ja kinnitada et nende toru on rotikindel.
Külaline
külaline

Ei saanud hästi aru - kui RVK enne sädeme tekitamist voolu välja lükkab siis miks veel toru vajalik on?
See torudega mängimine ei ole väga mõeldav ma kardan.
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 45 korda
On tänatud: 45 korda

Lugemata postitus Postitas pikk88 »

Külaline kirjutas:Ei saanud hästi aru - kui RVK enne sädeme tekitamist voolu välja lükkab siis miks veel toru vajalik on?
See torudega mängimine ei ole väga mõeldav ma kardan.
Torud on näriliste vastu....
Torutööd Tartus 56 932 898
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 80 korda

Lugemata postitus Postitas dumbuser »

Mingit odavat lahendust vist ei ole. Metalltoru oleks lahendus aga hind vist ei ole väga mõistlik. Mina uuriksin puutöö tegijatelt kui reaalne on neid kaableid lakke pannes puu sisse freesitud vagusid ära peita. Ja mis see asi maksma läheb.
Külaline
külaline

No aga kui näriline juhtme katki hammustab ja sädet ei tule siis pole ka mingit tuleohtu? Juhtme saab alati pööningul uue vedada aga ma muretsen just tuleohutuse pärast.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

Külaline kirjutas:Elektritöid tuleb tegema küll elektrik aga kuna kahtlen toestamise võimalikkuses
Võta selline elektrik, kes ei kahtle. Mõeldakse ikka probleeme välja ja siis hakatakse nendega võitlema.
Külaline
külaline

Küülaline kirjutas:
Külaline kirjutas:Elektritöid tuleb tegema küll elektrik aga kuna kahtlen toestamise võimalikkuses
Võta selline elektrik, kes ei kahtle. Mõeldakse ikka probleeme välja ja siis hakatakse nendega võitlema.
Mul ei ole mõtet elektrikut kohale kutsuda kes korra pööningule ronib ja ütleb samuti, et nüüd paneme siia täies pikkuses metalltorud jooksma ning mina näitan talle selle peale ust ja tema esitab sõiduarve.

Probleem pole välja mõeldud vaid täiesti eksisteeriv. Selle jaoks see foorum ju ongi, et inimesed saaksid oma ala ekspertidelt, kes on piisavalt viisakad, et vabal ajal teisi aidata, nõu küsida. Tundub, et mõni inimene on aga valesti aru saanud ning tuleb hoopis ennast foorumisse välja elama. Kui ei taha aidata ära aita aga niisama sisutuid kommentaare pole siia ka vaja.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Külaline kirjutas:Probleem pole välja mõeldud vaid täiesti eksisteeriv
Juhtisin sellele tähelepanu, et pädev elektrik peaks suutma kaablid paigaldada ilma kõhklusteta. Ükski standard ei nõua elumaja pööningul kaablite paigaldamist teras- ega muudesse torudesse. Puithoone on tervikuna tuld ja hiiri kartev. Pööning ei kujuta seal mindit erinõuetega tsooni.
Külaline
külaline

Küülaline kirjutas:
Külaline kirjutas:Probleem pole välja mõeldud vaid täiesti eksisteeriv
Juhtisin sellele tähelepanu, et pädev elektrik peaks suutma kaablid paigaldada ilma kõhklusteta. Ükski standard ei nõua elumaja pööningul kaablite paigaldamist teras- ega muudesse torudesse. Puithoone on tervikuna tuld ja hiiri kartev. Pööning ei kujuta seal mindit erinõuetega tsooni.
Tuleb asja ikka kaine mõistusega võtta mitte ainult standardite järgi elada. Kui pööningul on ikka täiesti kuiv hein mis pisemagi sädeme puhul põlema läheb siis ei saa päris niisama sinna juhet visata ja loota sellele, et kui standardit pole siis on kõik korras. Praegusel hetkel kõige mõistlikum lahaendus on lisaks RVK-le panna juhtmetele kivivilla ribad või kipsi tükid igaks juhuks alla.
tcumen
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 5 korda

Lugemata postitus Postitas tcumen »

Peavad need pistikupesade juhtmed tingimata läbi pööningu jooksma, mina paneks nad pigem põrandaliistu taha. Liistu saab oskajalt puusepalt tellida just sellise, mis puumajja sobib ja/või meeldib.
Valgustijuhtmete lae peale panemine on mulle paremini mõistetav.
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 80 korda

Lugemata postitus Postitas dumbuser »

Siin on hea näide, et mõni oskab ja tahab ka muud teha kui igasugu standardi järgi punnitada. Vanasti topiti kaablid asbesti vahele. Sellised umbes 6 sm laiuse ribad oli, mis siis mõlemale poole kaablit pandi. Ilmselt leiab mingi moodsama tulekindla materjali kah aga kas see ka närilisi eemale hoiab ?
Külaline
külaline

dumbuser kirjutas:Siin on hea näide, et mõni oskab ja tahab ka muud teha kui igasugu standardi järgi punnitada. Vanasti topiti kaablid asbesti vahele. Sellised umbes 6 sm laiuse ribad oli, mis siis mõlemale poole kaablit pandi. Ilmselt leiab mingi moodsama tulekindla materjali kah aga kas see ka närilisi eemale hoiab ?
Kusjuures nüüd kui sa asbesti mainisid siis tuli meelde, et mul vedeleb vana eterniiti päris palju. Tuli mõte, et ehk murraks eterniidi tükke pikku pidi pooleks ja ühe jupi paneks kaabli alla ja teise peale. Võibolla peale pole vajagi - nagu ma mainisin siis see, et hiir kaabli pooleks närib mind väga ei hirmuta, kaabli saab uue panna aga pigem hirmutab see tulekahju mis tulla võib. Kui saaks sellise lahenduseni, et juhul kui hiir kaabli katki närib tulekahju oht puudub siis ma oleks väga rahul.

Tegelikult ega need kaablid neid hiiri vist väga ei tõmba ka, interneti kaabel mul aasta aega pööningul olnud ning pole keegi seda puutunud.

Tegu on muidugi sellise pool-ajutise lahendusega. Kunagi plaan teine korrus välja ehitada ning siis kahe korruse vahe kivivillaga täita ja sealt saab neid juhtmeid juba päris ohutult vedada.
tcumen kirjutas:Peavad need pistikupesade juhtmed tingimata läbi pööningu jooksma, mina paneks nad pigem põrandaliistu taha. Liistu saab oskajalt puusepalt tellida just sellise, mis puumajja sobib ja/või meeldib.
Valgustijuhtmete lae peale panemine on mulle paremini mõistetav.
Nagu sa ise ütlesid siis valgustijuhtmed tuleb niikuinii lae alt vedada ning minu nägemus on, et pigem olgu kõik ühes kohas.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Külaline kirjutas:kui sa asbesti mainisid siis tuli meelde, et mul vedeleb vana eterniiti päris palju. Tuli mõte, et ehk murraks eterniidi tükke pikku pidi pooleks ja ühe jupi paneks kaabli alla ja teise peale
Taga targemaks läheb talupojatarkuse ja terve mõistusega. Ühes teises teemas tehti kodanik, kes oma aias eterniiti maa sisse kaevas, päris kurjategijaks, nüüd juba kasutate kaabli kaitseks majas sees.
Viimati muutis Küülaline, 28 Dets 2012, 20:12, muudetud 1 kord kokku.
Andresto
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 7 korda
On tänatud: 39 korda

Lugemata postitus Postitas Andresto »

Tere! Probleemidega külalisele: asbestpappi v. nööri, võid saada minult ja tasuta. Jah, vanasti pakiti juhtmed asbestpappide vahele või keriti neile klaasriie ümber. Otsi mõnelt vanalt elektrikult bergmantoru, millesse oma juhtmed sisse ajad või hoopis kuulojuhet, mis alumiiniumümbrisega elektrijuhe. (siin foorumis vist õigem mitte juhe, vaid kaabel).
Huvitav, kas tänapäeva el.kaablid närilistele "maitsevadki"? Vanu, nõukaaegseid närivad isuga.
Olen kindel, et külaline mõtleb liialt üle, usalda parem elektrikku. Ja kui ei usalda siis ju olemas viisakad / korrektsed võimalused pinnapealseteks kaabeldusteks. Sarnased, kui eelm. Vabariigi ajal. Andres
tcumen
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 5 korda

Lugemata postitus Postitas tcumen »

Taga targemaks, kuulo kasutamine (õieti küll uute paigaldiste ehitamine) keelati minu mäletamist mööda juba nõukaajal, ja mitte ilmaasjata.
A A
külaline

Lugemata postitus Postitas A A »

Kuulo kuuloks, ka bergmani pole enam ega kummagi painete tegemiseks vajalikke tangegi. Lihtsalt meenus kunagine lapsepõlv, elektriku pojana. Ja kui külalisel eterniit otsa saab siis asbestpapp, on mul jätkuvalt tasuta :this: . Andres
Külaline
külaline

Küülaline kirjutas:
Külaline kirjutas:kui sa asbesti mainisid siis tuli meelde, et mul vedeleb vana eterniiti päris palju. Tuli mõte, et ehk murraks eterniidi tükke pikku pidi pooleks ja ühe jupi paneks kaabli alla ja teise peale
Taga targemaks läheb talupojatarkuse ja terve mõistusega. Ühes teises teemas tehti kodanik, kes oma aias eterniiti maa sisse kaevas, päris kurjategijaks, nüüd juba kasutate kaabli kaitseks majas sees.
Sulle kuluks endale natuke seda talupojamõistust ära - talupoja oma ta on küll aga parem kui mitte midagi.

Maa sisse kaevamine on keskonnareostamine. Lakas eterniidi hoidmine on lihtsalt materjali ladustamine (eriti veel arvestades, et paar meetrit kõrgemal, katusel, on täpselt sama eterniit.
A A kirjutas:Kuulo kuuloks, ka bergmani pole enam ega kummagi painete tegemiseks vajalikke tangegi. Lihtsalt meenus kunagine lapsepõlv, elektriku pojana. Ja kui külalisel eterniit otsa saab siis asbestpapp, on mul jätkuvalt tasuta :this: . Andres
Kui aus olla siis ei ole oma käega sbestpappi katsunud - kas see võib omadustelt midagi tõrvapapi sarnast olla? :roll:
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 227 korda
On tänatud: 231 korda

Lugemata postitus Postitas rokikas »

Külaline kirjutas: Kui aus olla siis ei ole oma käega sbestpappi katsunud - kas see võib omadustelt midagi tõrvapapi sarnast olla? :roll:
Natuke ehk meenutab jah ainult et selle tolm tekitab vähki. :yahoo:
A A
külaline

Lugemata postitus Postitas A A »

Ja kui toksid Google'sse asbest ja veidigi loed siis ei taha Sa käes hoida ei eterniiti ega ammugi mitte asbestpappi...
Andres
tommy4
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 13 korda
On tänatud: 8 korda

Lugemata postitus Postitas tommy4 »

Oh neid tänapäeva noori !!
Olen elu jooksul nii asbesti kui ka eterniidiga piisavalt möllanud, saaginud, lõiganud, paigaldanud ja näed - elan ikka veel. Vene ajal ei öelnud keegi, et see kuidagi ohtlik on.
Nüüd, teadlikum olles, ei taha enam otseselt seda tolmu sisse hingata, aga ega ta ikka kohe ära ei tapa - kui tarvis ja soovi on, siis võid teda kasutada. Kas see just kõige mõistlikum viis kaablit kaitsta on, see on iseküsimus.
Seda võin aga küll kinnitada, et hiirte kartus on teemaalgatajal põhjendatud - kaabli plastisolatsioon maitseb neile väga hästi !
AFCI
külaline

Lugemata postitus Postitas AFCI »

RCD ehk RVK ei kaitse sellises olukorras teps mitte tulekahju eest isegi mitte sädeluskaitselüliti mis usas kohustuslik, enne tal henad põlevad..RVK ei kaitse ka lühise eest, tee tööpõhimte ja 300mA voolutugevus omale selgeks kus sellised RVK algavad, ka tulekahju vastu kasutatakse neid väääga harva, pole neist tolkku
Kalvis kirjutas:Tuleohtlikkust aitab vähendada rikkevoolu kaitse paigaldamine grupi ette. Nagunii on uus nõudmine, et tavainimeste elekter peab RVK kaitsud olema, saad 2 ühe hoobiga (RVK enne sädeme tekitamist lükkab juba liini välja).
Loomariigiga on keerulisem, tavaliselt kass pööningule ei pääse ja tegusaid kasse on liiga vähe. Seega tuleks pööningu kaablid panna soovitavalt metalltorudesse (toru tõstab nagunii tuleohutust). Võibolla mõni plastiktoru müüja julgeb häält teha ja kinnitada et nende toru on rotikindel.
paneelikas
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Lugemata postitus Postitas paneelikas »

Viska heinad lakast alla, endal ka rahulikum uni
Kõik jutud noh..
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Ära ole külalisena, vastan lühidalt - mu jutt oli just kopi-paste RVK tuleohutuse tööpõhimõtte selgitusest. Kuna see on pärit elektriohutuse standardist siis äkki pöördud standardiametisse ja kurdad neile oma muret. Nii tõsise süüdistuse puhul tuleks kibekiiresti standardit muutma hakkama ...
Jah, RVK ei tööta üldse faas-faas lühise puhul.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kalvis kirjutas:RVK ei tööta üldse faas-faas lühise puhul.
Ega ta faas-null puhul ka ei tööta.
St. kui võta ühe käega faasist ja teisega nullist, peetakse sind lihtsalt veekeetjaks.
Vasta