Külaline kirjutas: ↑05 Juul 2018, 20:32
Tere. Vaat kõikide viimase 25 aasta uusarenduste puhul tellija esindaja andis allkirja, et tehtud tööd on nõuetekohased. Ei tea mispärast märkimisväärselt suur osa tellijaid siis virisevad ja annavad tööd ekspertidele, "ekspertidele", ehitajatele, "ehitajatele", konsultantidele, "konsultantidele", kohtutele, materjalimüüjatele, lõpuks maksud ka riigile! Allkiri ju antud , järelikult on naf-naf maja valmis 50 aastaseks ekspluatatsiooniks.
See ongi JOKK-süsteem vastavalt ehitustavale.
Kui mõni tellija hakkabki jonnima, siis peab tema tõestama ehk leidma juriidilise ja tehnilise aluse allkirja mitteandmiseks. (See et "mulle ei meeldi" ei tule kohtus arvesse) Teine pool leiab aga samasuguse tõestuse, et kõik on korrektne, et nii on juba 25 aastat tehtud.
Selline on elu. Lugupidamisega. Alar Piirfeld
Sõltub Tellijast ja kas tal on vastav punkt lepingus sees.
Algusaastatel oli küll nii, et Töövõtjale sai päris pikk nimekiri antud puudustest ja nad vilistasid. Kui aga sanktsioonide tõttu leppetrahve rakendama hakati siis käekiri muutus. Nüüd tehakse kohe kõik puudused ära ja kutsutakse objektile varemgi, et kui miskit ei meeldi siis saaksid enne tähtaja kukkumist vead kõrvaldada.
Algusaastatel kurjustasid töövõtjad, et miks on teil 600 lk. ehituse hankedokumentatsioonid, soomes on üks A4 leht selle asemel. Nüüd ei virise keegi, et dokumendid mahukad on, vastupidi patsutakse õlale ning öeldakse - küll on hea ehitada kui kõik on täpselt kirjas kuidas paigaldada. Märkuste korral läheb alati viide ka juurde millist dokumentatsiooni nõuet rikutakse.
Kohus arvestab vägagi Hankedokumentatsioonides kirjapandut. Kohus ei arvesta takkajärgi Tellija suulisi ütlusi, et ma soovisin midagi muud aga mul pole ühtegi lauset hankedokumentatsioonis. Siis teeb kohus koheselt otsuse ehitaja kasuks.
Loomulikult on väga palju Tellijaid kes midagi sellist ei harrasta. Aga palun mitte viriseda kui on niff-naffi asi kokku tehtud. Tellija on ise omale JOKK kokku keeranud, ehitusfirma lähtub lihtsalst lausest - On patt kollanokkadele nende raha alles jätta. Ning JOKK skeemis pole süüdi ehitaja.
Seepärast soovitus - ärge lootke eestis heale tavale, sest see on nagu kummipael mida iga osapool võib oma kasuks nihutada. Kui tahate soovitut, pange kirja ja lisage lepingu juurde.