suitsuahi liha suitsutamiseks

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
karukusti
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 215
Liitunud: 22 Juul 2013, 10:57
On tänanud: 1 kord

suitsuahi liha suitsutamiseks

Lugemata postitus Postitas karukusti »

Plaan ehitada suitsuahi, millega saaks teha peale kana ja kala ka head suitsuliha. Teatavasti suitsuliha iga ahjuga ei tee. Et siis mida peaks kindlasti jälgima ja mida teadma ja kas kuumsuitsuahjuga üldse saabki head liha? Lisan ühe lingi ka, selline võiks väljast poolt olla, sisemuse ehitamisel paluks näpunäiteid. Vastaku inimesed kes mitte ei arva vaid reaalselt teavad.
http://www.rate.ee/albums/T-o-b-l-e-r-o-n/p3744986
Tänud!
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 10636
Liitunud: 03 Veebr 2008, 14:02
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 288 korda

Re: suitsuahi liha suitsutamiseks

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

ise ka plaan midagi sarnast ehitada. ideest kaugemale jõudnud pole.
Niipalju rohkem uurinud, et külma suitsu jaoks vaja teha maaseest toruga suitsu mahajahutamine.
Veel on üks lahendus kerisekivid sisse panna, et nii suitsu jahutada kui ka pikaajalist kuumust salvestada (see siis pildiga variandi realiseerumise korral).
ifffff
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Postitusi: 1867
Liitunud: 31 Okt 2006, 00:18
On tänanud: 17 korda
On tänatud: 62 korda

Re: suitsuahi liha suitsutamiseks

Lugemata postitus Postitas ifffff »

Selliste ahjude kõige suurem viga on see, et pead pidevalt juures passima ja temperatuuri jälgima. Ahjul peaks olema küljes tõmberegulaator mis välistaks suitsetatava kraami kärssama mineku. Pilt
Kulinaarsest aspektist vaadatuna saab vististi kõige parema tulemuse sellise ahjuga mida köetakse elektriga termostaadi juhtimisel ( õige ja stabiilne temperatuur) ning tossu annab lepalaast või klotsid.
karukusti
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 215
Liitunud: 22 Juul 2013, 10:57
On tänanud: 1 kord

Re: suitsuahi liha suitsutamiseks

Lugemata postitus Postitas karukusti »

ifffff kirjutas:Selliste ahjude kõige suurem viga on see, et pead pidevalt juures passima ja temperatuuri jälgima. Ahjul peaks olema küljes tõmberegulaator mis välistaks suitsetatava kraami kärssama mineku. Pilt
Kulinaarsest aspektist vaadatuna saab vististi kõige parema tulemuse sellise ahjuga mida köetakse elektriga termostaadi juhtimisel ( õige ja stabiilne temperatuur) ning tossu annab lepalaast või klotsid.
Oletan, et tõmberegulaator peaks siis hoidma sobivat temp. ahjus või eksin? aga kuidas see tööle rakendub kas saab vastavalt seadistada, et nt kui temp. läheb üle 100 kraadi siis rakendub tööle või on vaja käsitsi ise kogu aeg kruttida? Elektriahju kohta nii palju, nagu öeldakse, et elektri kerisega saun pole mingi saun ja eks sama kipub ka suitsuahjuga olema!
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 2694
Liitunud: 14 Jaan 2008, 12:57
Asukoht: Saar
On tänanud: 208 korda
On tänatud: 191 korda

Re: suitsuahi liha suitsutamiseks

Lugemata postitus Postitas motamees »

Tõmberegulaatori metallotsik on temperatuuritundlik. See tuleb ahju sättida ja õhu etteannet muudetakse automaatselt. Ennem tuleb muidugi paika reguleerida ja ka süsteem õhuklapi liigutamiseks teha.
.
Tel 5o9279o
karukusti
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 215
Liitunud: 22 Juul 2013, 10:57
On tänanud: 1 kord

Re: suitsuahi liha suitsutamiseks

Lugemata postitus Postitas karukusti »

motamees kirjutas:Tõmberegulaatori metallotsik on temperatuuritundlik. See tuleb ahju sättida ja õhu etteannet muudetakse automaatselt. Ennem tuleb muidugi paika reguleerida ja ka süsteem õhuklapi liigutamiseks teha.
Kui see tulekoldes õhku peab reguleerima ja selle kaudu sobivat temp. hoidma sis kardan et seal ta küll ennast ei õigusta. Pigem pooltooreste puudega kütta ja korralik keris teha, et suitsukaber väga tundlik pole nagu plekkahjud-et viskad 2 halgu ahju juurde ja temp ka kohe 40 kraadi tõuseb.
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 2694
Liitunud: 14 Jaan 2008, 12:57
Asukoht: Saar
On tänanud: 208 korda
On tänatud: 191 korda

Re: suitsuahi liha suitsutamiseks

Lugemata postitus Postitas motamees »

karukusti kirjutas:Kui see tulekoldes õhku peab reguleerima ja selle kaudu sobivat temp. hoidma sis kardan et seal ta küll ennast ei õigusta...
Andur peaks olema suitsuahjus. Ilmselt muidu ei saa, kui mingi metallosa sooja juhtima andurini. Ja siis hoiab sul lihade kapi vajamineva tempi juures.
Natuke loomingulisust vaja
.
Tel 5o9279o
karukusti
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 215
Liitunud: 22 Juul 2013, 10:57
On tänanud: 1 kord

Re: suitsuahi liha suitsutamiseks

Lugemata postitus Postitas karukusti »

motamees kirjutas:
karukusti kirjutas:Kui see tulekoldes õhku peab reguleerima ja selle kaudu sobivat temp. hoidma sis kardan et seal ta küll ennast ei õigusta...
Andur peaks olema suitsuahjus. Ilmselt muidu ei saa, kui mingi metallosa sooja juhtima andurini. Ja siis hoiab sul lihade kapi vajamineva tempi juures.
Natuke loomingulisust vaja[
Keegi võiks mingit joonist jagada sellisest ahjust, et kuhu ja kuidas asi lahendada. Kui ta reaalselt ka nii tõhus on, siis on kindlasti väga hea asi!
karukusti
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 215
Liitunud: 22 Juul 2013, 10:57
On tänanud: 1 kord

Re: suitsuahi liha suitsutamiseks

Lugemata postitus Postitas karukusti »

motamees kirjutas:
karukusti kirjutas:Kui see tulekoldes õhku peab reguleerima ja selle kaudu sobivat temp. hoidma sis kardan et seal ta küll ennast ei õigusta...
Andur peaks olema suitsuahjus. Ilmselt muidu ei saa, kui mingi metallosa sooja juhtima andurini. Ja siis hoiab sul lihade kapi vajamineva tempi juures.
Natuke loomingulisust vaja[/

Kas jutt koib ikka puudega köetavast ahjust?
Naabrivana
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 400
Liitunud: 12 Dets 2011, 06:43
Asukoht: Lõuna-Eesti
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 7 korda

Re: suitsuahi liha suitsutamiseks

Lugemata postitus Postitas Naabrivana »

Kõige paremad ahjud on lihtsamad ahjud. Kõige parem liha tuleb, siis kui koguaeg ei reguleeri. Milleks võimelda lihatüki pärast? See pole mingi täppis teadus. Sul on vaja lihale sisse saada 72 kraadi, kondiga 75 kraadi ja kogu armastus.
Ma olen ca 13aastat küpsetanud liha töiselt BBQ-ahjus - 1 termomeetriga, mis näitab väljuva suitsu temperatuuri. Iga 20 kraadise temperatuuri muutuse peale tõmblema ei hakka. Liha sise temperatuur nagunii ei reageeri sellise ajaga temperatuuri kõikumisele.
Üks ahju täis põleb ca 30 min. uuesti ahju laadides võid teha temperatuuri korrigeerivaid liigutusi. Ahjuust rohkem lahti teha või vähem ja ongi kõik. Korsten kinni panna ei või kui just pigimaitselist suitsuliha ei taha. :hello:
Oma ala meister..
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 2694
Liitunud: 14 Jaan 2008, 12:57
Asukoht: Saar
On tänanud: 208 korda
On tänatud: 191 korda

Re: suitsuahi liha suitsutamiseks

Lugemata postitus Postitas motamees »

karukusti kirjutas:Kas jutt koib ikka puudega köetavast ahjust?
https://www.google.ee/search?q=keskk%C3 ... 5X2DICM%3A
Reguleerib keskküttekatla õhu pealeannet, reguleerib ka vajadusel mujal.
.
Tel 5o9279o
ifffff
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Postitusi: 1867
Liitunud: 31 Okt 2006, 00:18
On tänanud: 17 korda
On tänatud: 62 korda

Re: suitsuahi liha suitsutamiseks

Lugemata postitus Postitas ifffff »

Üks asi on BBQ ahjus marineeritud liha küpsetamine, teine asi on soolatud liha suitsetamine. Eriti lihtsas keris-puukast tüüpi ahjus. Kellel ikka on aega tervet päeva ahjuääres passida, muud toimetused tahavad ka tegemist. Kes aga sellist tüüpi ahjuga liha suitsetanud on teab mis juhtub kui need pooltoored halud ükskord kuivaks visisevad ja põlema hakkavad. Sellest ka mu tõmberegulaatori installeerimise soovitus. Päästab ehk mõnegi lihalaari ja võibolla ka puukasti.
Naabrivana
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 400
Liitunud: 12 Dets 2011, 06:43
Asukoht: Lõuna-Eesti
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 7 korda

Re: suitsuahi liha suitsutamiseks

Lugemata postitus Postitas Naabrivana »

ifffff kirjutas:Üks asi on BBQ ahjus marineeritud liha küpsetamine, teine asi on soolatud liha suitsetamine. Eriti lihtsas keris-puukast tüüpi ahjus. Kellel ikka on aega tervet päeva ahjuääres passida, muud toimetused tahavad ka tegemist. Kes aga sellist tüüpi ahjuga liha suitsetanud on teab mis juhtub kui need pooltoored halud ükskord kuivaks visisevad ja põlema hakkavad. Sellest ka mu tõmberegulaatori installeerimise soovitus. Päästab ehk mõnegi lihalaari ja võibolla ka puukasti.
No kui sul pole aega liha suitsutamisega tegeleda, siis ära võta seda tööd üldse ette.

Muideks kuiva lepaga saab ka liha suitsutada väga edukalt!

NB! Suitsetamine on see kui pläru kisud, liha suitsutatakse :hello:
Oma ala meister..
karukusti
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 215
Liitunud: 22 Juul 2013, 10:57
On tänanud: 1 kord

Re: suitsuahi liha suitsutamiseks

Lugemata postitus Postitas karukusti »

ifffff kirjutas:Üks asi on BBQ ahjus marineeritud liha küpsetamine, teine asi on soolatud liha suitsetamine. Eriti lihtsas keris-puukast tüüpi ahjus. Kellel ikka on aega tervet päeva ahjuääres passida, muud toimetused tahavad ka tegemist. Kes aga sellist tüüpi ahjuga liha suitsetanud on teab mis juhtub kui need pooltoored halud ükskord kuivaks visisevad ja põlema hakkavad. Sellest ka mu tõmberegulaatori installeerimise soovitus. Päästab ehk mõnegi lihalaari ja võibolla ka puukasti.
Maahommiku saates näitas mingi vend tegeleb liha suitsetamisega ka müügi jaoks. Väljast täitsa tavaline ahi, ütles et öö jooksul käib korra ainult vaatamas, liha välja võtmas või puid juurde panemas ja kogu vaev. Toppis ahju puid täis ja kuidas see temp. seal u. 80 kraadi püsib, vot aru ei saa ning sellepärast saigi siia selline teema algatatud.
Naabrivana
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 400
Liitunud: 12 Dets 2011, 06:43
Asukoht: Lõuna-Eesti
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 7 korda

Re: suitsuahi liha suitsutamiseks

Lugemata postitus Postitas Naabrivana »

karukusti kirjutas: Maahommiku saates näitas mingi vend tegeleb liha suitsetamisega ka müügi jaoks. Väljast täitsa tavaline ahi, ütles et öö jooksul käib korra ainult vaatamas, liha välja võtmas või puid juurde panemas ja kogu vaev. Toppis ahju puid täis ja kuidas see temp. seal u. 80 kraadi püsib, vot aru ei saa ning sellepärast saigi siia selline teema algatatud.
Linki saatele?
Oma ala meister..
karukusti
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 215
Liitunud: 22 Juul 2013, 10:57
On tänanud: 1 kord

Re: suitsuahi liha suitsutamiseks

Lugemata postitus Postitas karukusti »

Naabrivana kirjutas:
karukusti kirjutas: Maahommiku saates näitas mingi vend tegeleb liha suitsetamisega ka müügi jaoks. Väljast täitsa tavaline ahi, ütles et öö jooksul käib korra ainult vaatamas, liha välja võtmas või puid juurde panemas ja kogu vaev. Toppis ahju puid täis ja kuidas see temp. seal u. 80 kraadi püsib, vot aru ei saa ning sellepärast saigi siia selline teema algatatud.
Linki saatele?
Etv järel vaatamises saab vaadata. Saade oli eetris 17 detsember.
Naabrivana
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 400
Liitunud: 12 Dets 2011, 06:43
Asukoht: Lõuna-Eesti
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 7 korda

Re: suitsuahi liha suitsutamiseks

Lugemata postitus Postitas Naabrivana »

Kivid kütab kuumaks, see hoiab temperatuuri ja ahju uks on alt minimaalselt lahti. Sellest ka vähene puude vajadus. Kahjuks ei näitand liha välimust.
Ahjaa kivide peale käis veel liivavann, mis akumuleerib samuti kuumust. Kivid ja liivavann hajutavad otsest tuleleeki. Liiv püüab kinni tilkuva rasva.
Oma ala meister..
karukusti
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 215
Liitunud: 22 Juul 2013, 10:57
On tänanud: 1 kord

Re: suitsuahi liha suitsutamiseks

Lugemata postitus Postitas karukusti »

Naabrivana kirjutas:Kivid kütab kuumaks, see hoiab temperatuuri ja ahju uks on alt minimaalselt lahti. Sellest ka vähene puude vajadus. Kahjuks ei näitand liha välimust.
Ahjaa kivide peale käis veel liivavann, mis akumuleerib samuti kuumust. Kivid ja liivavann hajutavad otsest tuleleeki. Liiv püüab kinni tilkuva rasva.
Liha arvatavasti tipp-topp kui müügi jaoks suitsutab. Küsimus pole mitte selles kas kuumust on, vaid et seda parasjagu oleks, ehk siis 80 kraadi kuskil, kuna ta ka ise ütles et 100-120 kraadi on juba liiga palju. Ühesõnaga kuskil 3-4 tundi peaks ahjus stabiilselt see 80 kraadi sel juhul püsima ilma midagi näppimata. Aga kuidas sellise tulemuseni jõuda ei olnud ta ise ka nõus avaldama. Sain temaga neti teel kontakteeruda. Ja kas ahju lihakapp seal ka seest mingi fooliumi või asjaga kaetud pole? läigib kuidagi imelikult. lisan lingi kust saab otsida selle kohta foto.
https://www.facebook.com/Intsu-kodune-l ... ts&fref=ts
Naabrivana
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 400
Liitunud: 12 Dets 2011, 06:43
Asukoht: Lõuna-Eesti
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 7 korda

Re: suitsuahi liha suitsutamiseks

Lugemata postitus Postitas Naabrivana »

Kuna ta pikalt küpsetanud, siis on tal tekkinud kogemus, palju ahju ust kinni panna, lahti hoida, et tekiks optimaalne põlemine.
Ahi on seest korralikult ära pigitunud, see on selle puidu mitte täieliku põlemise tagajärg. Liha on kohati ikka väga must ka, toorest leppa palju saanud. Korralikku ja ilusat liha tahad saada, siis on ikka vaja tihedamini kontrollida kui iga 4h järel ahju.
Fooliumi seintel kasutatud pole, puhas pigi.
Oma ala meister..
karukusti
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 215
Liitunud: 22 Juul 2013, 10:57
On tänanud: 1 kord

Re: suitsuahi liha suitsutamiseks

Lugemata postitus Postitas karukusti »

Naabrivana kirjutas:Kuna ta pikalt küpsetanud, siis on tal tekkinud kogemus, palju ahju ust kinni panna, lahti hoida, et tekiks optimaalne põlemine.
Ahi on seest korralikult ära pigitunud, see on selle puidu mitte täieliku põlemise tagajärg. Liha on kohati ikka väga must ka, toorest leppa palju saanud. Korralikku ja ilusat liha tahad saada, siis on ikka vaja tihedamini kontrollida kui iga 4h järel ahju.
Fooliumi seintel kasutatud pole, puhas pigi.
Olen ka lugenud tarkadest raamatutest et suitsuliha pidavat olema pealt nii puhas, et kätt ei määri, samas mind ei häiri, vastupidi selline välimuselt nõgine liha tundub kodusem ja isu äratavam :) Ja kui sööjaid jätkub pole tal midagi põdeda! :)
Naabrivana
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 400
Liitunud: 12 Dets 2011, 06:43
Asukoht: Lõuna-Eesti
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 7 korda

Re: suitsuahi liha suitsutamiseks

Lugemata postitus Postitas Naabrivana »

Tead kui liiga palju toorest puud saab, tuleb lihale vastik hapukas maitse juurde. Algatuseks proovi liha lihtsalt ära küpsetada, hiljem juba saad proovida muid variante.
Oma ala meister..
karukusti
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 215
Liitunud: 22 Juul 2013, 10:57
On tänanud: 1 kord

Re: suitsuahi liha suitsutamiseks

Lugemata postitus Postitas karukusti »

Naabrivana kirjutas:Tead kui liiga palju toorest puud saab, tuleb lihale vastik hapukas maitse juurde. Algatuseks proovi liha lihtsalt ära küpsetada, hiljem juba saad proovida muid variante.
ei ole ahjugi veel :) tähendab ahi on aga see on see plekkahi mis poodides ka müügil ja sellega ma ei hakka üldse proovimagi. Kala ja kana olen sellega palju teinud ja saab väga hea aga liha jaoks see küll ei kõlba. See ongi selline ahi kus viskad 3 pilbast puid juurde ja temp ka kohe tõuseb nii mis hirmus. Liha jaoks vaja ikka stabiilsem ahi ehitada. Aga mida arvata liha eelnevast kupatamisest ja kas soolama peaks kuivalt või soolvee sees hoidma?. Tehakse vist mõlemat moodi aga mis see õigem oleks...
Naabrivana
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 400
Liitunud: 12 Dets 2011, 06:43
Asukoht: Lõuna-Eesti
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 7 korda

Re: suitsuahi liha suitsutamiseks

Lugemata postitus Postitas Naabrivana »

Soola märjalt, 6% lahus. Umbes nädala ca +2 kraadi juures võid soolvees hoida. Kupatada pole vaja.
Oma ala meister..
Urmas
autodidakt
Postitusi: 10822
Liitunud: 17 Apr 2009, 23:51
On tänanud: 309 korda
On tänatud: 383 korda

Re: suitsuahi liha suitsutamiseks

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Et liha pealt tahmaseks ei saaks, tee tükk marlit märjaks, kasvõi selles soolvees, keera ümber liha ja seo nööriga kinni. Nööripidi saad lihakäntsakad üles riputada.
Nõudke kvaliteeti, aga olge valmis selle eest ka maksma! Siseviimistlustööd, 55 676 252
kahjur
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 179
Liitunud: 16 Apr 2012, 13:55
On tänanud: 8 korda
On tänatud: 9 korda

Re: suitsuahi liha suitsutamiseks

Lugemata postitus Postitas kahjur »

Alustusesks võiks omale põhitõed selgeks teha
http://www.apollo.ee/liha-soolamine-ja- ... amine.html
ja siis katsetada 30 aastat erinevate ahjude, erinevate puudega jne.
Tõmberegulaatorit ja automaatikat kasutades võib aeg muidugi lühem olla :)
Äkki siis saadki sellist suitsuliha nagu soovid, mitte suitsumaitselist keeduliha nagu laatadel.
Asju võib teha talupojamõistusega - kui sellel talupojal on mõistust targematelt nõu küsida!
Vasta